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식품영양학과
Dept. of Food Science & Nutrition
식생활을 통해서 인간의 건강증진과 나아가 삶의 질 향상
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교수진소개
서 보 영
직위
학과장 / 조교수
연락처
055) 250-1205
이메일
byseo@cs.ac.kr
전공분야
단체급식
학력
이학박사
담당과목
단체급식관리, 급식경영및인사관리, 메뉴관리및다량조리실습, 실험조리
경력
===== 경력 =====
▪ 전) 강북중앙병원 임상영양사
▪ 전) 남해군흑마늘주식회사 품질관리 및 제품개발 연구실장
===== 학회활동 =====
▪ Nutrition Research and Practice 정회원
▪ 식품과학회 정회원
▪ 한국식품영양과학회 편집위원
▪ 한국산업융합학회 편집위원
===== 지역사회협력활동 =====
▪ 공무직 채용면접 심사위원
▪ 창원해양경찰서 식자재납품업체 선정 심사위원
연구활동
===== 연구실적 =====
2022. Nutrition Res Pract.
Regional disparities relating to circulatory system diseases and diet quality in Korean adults: Based on the 2013-2016 Korea National Health and Nutrition Examination Survey Data
2021. The Korean Society of Industry Convergence
Changes in physicochemical properties by the aging conditions of garlic
2021. Korean J. Food Nutr.
The effect of dietary quality on quality of life across life cycles in Korea - Using the Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2013~2016 -
2020. Korean J Community Nutr.
A Comparisons of Nutritional Intake and Diet Quality Index-International in Gynecological Cancer Survivors and Normal Women - Using the Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2013~2016 -
2019. Korean J Community Nutr.
Relation of Nutritional Intake and Allergic Rhinitis in Infants - Using the Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) 2013~2016 -
2019. Prev. Nutr. Food Sci.
Comparative analysis of ginsenoside profiles: Antioxidant, antiproliferative, and antigenotoxic activities of ginseng extracts of fine and main root
===== 특허 =====
▪ 제과용 흑마늘 크림의 제조 방법 (2016-69679)
===== 저서 =====
▪ 영양사 국가고시 대비 한눈에 정리하는 단체급식관리
더보기 +
박 혜 진
직위
도서관장 / 교수
연락처
055) 250-1202
이메일
parkhj@cs.ac.kr
전공분야
영양학
학력
이학박사
담당과목
영양학, 생애주기영양학, 생화학
경력
===== 주요활동 =====
▪ 2020. 창신대학교 헬스케어특성화사업단 단장
▪ 국제보건미용학회 이사
▪ 한국수산학회 정회원
▪ 독일 Bonn대학 식품공학연구소 교환연구원
▪ KAIST BK 분자과학사업단 Post Doc.
▪ 일본 도야마 의과약과대학 Post Doc.
===== 지역사회협력활동 =====
▪ 창원시 안전관리자문단 위원
▪ 창원시 건강도시운영위원
▪ 한국산업인력관리공단 실기시험 감독위원(조리, 식품기사)
▪ 창원해양경찰서 식자재납품업체 선정 심사위원
▪ 창원보건소 건강생활실천 서포터즈 봉사활동
▪ 2020 항노화산업박람회
▪ 경상남도 창원교육지원청 학교급식 위생안전 자가점검 전문가 교육
▪ 2018 평화통일 기원 나눔 페스티벌 연계 시민 건강 증진 홍보관
▪ 창조적 마을 만들기 사업의 리더교육
▪ 창의적 체험활동(동아리 활동) 교육기부
▪ 식품안전관리 직무향상교육
▪ 경상남도 사회복지시설 식중독 예방 컨설팅 자문
▪ 경상남도 지원단(통합, 심뇌) 운영 위탁기관 선정위원회 평가위원
연구활동
===== 연구실적 =====
-Park S.H., Lee D.Y., Ahn G., Park H.J., Choi K.S., Chun J.H. & Shim S.Y. 2021. Microalgae, Tetraselmis tetrathele has Alopecia Prevention and Scalp Improvement. Microbiol. Biotechnol. Letters, 49(4) 528-533.
-Kim I.S., Park H.J., Jeong B.Y. & Moon S.K., 2021. Comparison of Proximate, Amino Acid, n-3 Fatty Acid and Mineral Compositions of Fish Roes of Eight SpeciesKorean J Fish Aquat Sci 54(6), 825-834.
-Park HJ, Jeong EJ. 2021. Study for whitening effect, antioxidant and anti-wrinkle activity of tapioca-unhulled barley dried distiller's grains with Solubles. J Kor Soc Cometol. 27:6, 1447-1452
-Park, H.J. 2021. The Influence of Online Involvement on Objectified Body Consciousness and Body-shaping Behavior in High School Girls. J. Int. Soc. Heal. Beau., 15(2) 176-187.
-Park, H. J. & Woo, M.O., 2021. Effect of Consumption Values of Inner-Beauty Products on the Selection Attributes and Purchasing Behavior. J. Next-generation Convergence Technology Association, 5(3), 476-486.
-Kim I.S., Park H.J., Jeong B.Y. & Moon S.K., 2020. Food Components Characteristics of the Muscles and Roes of Smooth Lumpsucker Aptocyclus ventricosus and Korai Bikunin Liparis ingens from the East Sea, Korea. Korean J Fish Aquat Sci 53(6), 809-815.
-Park, H. J. & Woo, M.O., 2020. A Study on the Effect of Dietary Lifestyle of Yong-Old and Old-Old Generation on Dietary Life Attitude. J. Kor. Aging-Friendly Industry Associ., 12(2), 159-167.
-Jeong EJ. Park HJ, 2020. Analysis of functional activites of distiller’s dried grain as Cosmetic Materials. J. Int Soc Heal Beau. 14:2, 199-203
-Park, H. J. & Woo, M.O., 2019. An Analysis of Dietary Attitudes and Demographic deffernces of Elderly according to Dietary LifeStyle Types. J. Kor. Aging-Friendly Industry Associ., 11(2), 75-84.
-Moon, S.K., KO, J.C., Park, H.J., Jeong, B.Y., Kim, I.S., 2019. Proximate Composition and Mineral Contents of 18 Subtropical Fish Species from Jeju Island. Korean J Fish Aquat Sci 52(4), 328-333.
-Pradeep Paudel, Su Hui Seong, Yajuan Zhou, Hye Jin Park, Hyun Ah Jung, Jae Sue Choi, 2019. Anti-Alzheimer’s Disease Activity of Bromophenols from a Red Alga, Sympyhocladia ltiuscula(Harvey) Yamada. ACS OMEGA, 4(7), 12259-12270.
-Pradeep Paudel, Aditi Wagle, Su Hui Seong, Hye Jin Park, Hyun Ah Jung, Jae Sue Choi, 2019. A New Tyrosinase Inhibitor from the Red Alga Symphyocladia latiuscula (Harvey) Yamada (Rhodomelaceae). MARINE DRUGS, 17(5), 295-309.
-Pradeep Paudel, Su Hui Seong, Hye Jin Park, Hyun Ah Jung, Jae Sue Choi, 2019. Anti-Diabetic acitivites of 2,3,6-tribromo-4,5-dihydroxybenzyl derivatives from Symphyolcaudia latiuscula through PTP1B downregulation and α-Glucosidase Inhibition. MARINE DRUGS, 17(3), 166-185.
===== 저서 목록 =====
위생곤충학 마에스트로(이론편), 창신대학교. 2021
위생곤충학 마에스트로(실기편), 창신대학교. 2021
생애맞춤 항노화힐링서비스 프로그램. 창신대학교 생애맞춤형 항노화힐링서비스 감성인재양성사업단, 2021
식품화학 마에스트로. ㈜프린테크, 2020
식품학. 교문사, 2019
생애주기영양학, 광문각, 2012
해설 국가고시 영양사 문제집, 광문각, 2006
클릭! OK! 핵심조리기능사 필기, 중원사, 2005.
===== 특허출원 =====
홍조류로부터 분리한 신규화학물 및 그 제조 방법, 2000-0064349
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허 은 실
직위
부교수
연락처
055) 250-1203
이메일
heres@cs.ac.kr
전공분야
식생활교육
학력
이학박사
담당과목
식사요법, 영양교육 및 상담, 식품영양캡스톤디자인
경력
===== 교내활동 =====
▪ 2022.03.∼2023.02. 스마트휴먼대학 학장
▪ 2020.03.∼2023.02. 식품영양학과 학과장
▪ 2021.04∼2022.03.. 학생창업 #COMMA 카페 운영 지도
▪ 2020.03∼현재. 창업동아리 지도교수
▪ 2020.03∼2020.08 비교과교육역량혁신지원센터장
▪ 2019. 창신대학교 헬스케어특성화사업단 단장
▪ 2018. 창신대학교 기관생명윤리위원회 전문간사
===== 지역사회협력활동 =====
▪ 2022.08∼현재. 창원시 건강생활실천 및 지역보건의료심의위원회 위원
▪ 2022.01∼현재. 하동군어린이급식지원센터장
▪ 경상남도 교육청 학교급식위원회 자문위원
▪ 경상남도 창원교육지원청 학교급식 위생안전 자가점검 전문가 교육
▪ 경상남도내 급식업체선정위원
▪ 창원보건소 아토피 자문위원
▪ 한국산업인력관리공단 실기시험 감독위원
▪ 2년간 창원보건소 건강생활실천 서포터즈 봉사활동
▪ 3년간 창원여중 자유학기제 요리동아리 운영
===== 학회활동 =====
▪ 대한지역사회영양학회 정회원
▪ 대한지역사회영양학회 영양교육분과장, 부산,경남 지부장 역임
▪ 한국식품영양학회 정회원
▪ 한국산업융합학회 정회원,편집위원
▪ 한국식품영양과학회 편집위원
연구활동
===== 논문(최근 4년) =====
▪2023. PLOS ONE
Influence of body shape on health-related quality of life in Korean adults: The mediating effect of self-rated health
▪2023. Journal of Autonomous Intelligence
A keyword network analysis of research trends on metabolic syndrome
▪2023. Journal of The Korean Society of Industry Convergence
Changes in Dietary Behavior and Lifestyle of Korean Adolescents by COVID-19
▪2023. Next-generation Convrgence Technology Assoc
The Influence of COVID-19 on Health Behaviors in Korean Adolescents : Using Data from Korea Youth Risk Behavior Survey of 2019 and 2021
▪2023. Next-generation Convrgence Technology Assoc
The Relationship between Allergies and Fruit and Vegetable Intake in Korean Adults : Based on the 2016∼2018 Korea National Health and Nutrition Examination Survey Data
▪2022. Nutrition Res Pract
Regional disparities relating to circulatory system diseases and diet quality in Korean adults: Based on the 2013-2016 Korea National Health and Nutrition Examination Survey Data
▪2021. Korean J. Food Nutr
The effect of dietary quality on quality of life across life cycles in Korea - Using the Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2013~2016 -
▪2021. J Korean Soc Industry Convert
Comparison of the Interest in Anti-Aging, Need for Anti-Aging Services and the Performance of Health Promotion Behavior by Sex in their 20s
▪2020. Korean J Community Nutr
A Comparisons of Nutritional Intake and Diet Quality Index-International in Gynecological Cancer Survivors and Normal Women - Using the Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2013~2016 -
▪2019. J Korean Community Nutr
Relation of Nutritional Intake and Allergic Rhinitis in Infants - Using the Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) 2013~2016 -
▪2019. J Korean Soc Beau Art
Comparison of the Need for Anti-Aging Services and the Performance of Health Promotion Behavior by Age
▪2019. J Korean Food Nutr
Nutrients Intake and Health Indices by Occupation in Middle-Aged Men - Using the Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) 2013-2016 -
===== 저서(최근 4년) =====
▪영양교육 및 상담의 실제. 라이프사이언스. 2021
▪한권으로 끝내는 생리학과 식사요법. 프린테크. 2020
▪How to 성공노화. 이레웍스. 2019
===== 특허출원(최근 4년) =====
▪커피 추출물 및 대나무 추출물을 포함하는 염지제 및 이를 이용한 염지방법. 출원번호:10-2022-0040902
▪식품부산물을 이용한 닭의 천연염지방법. 출원번호: 10-2021-0191872
▪항노화 샐러드 드레싱 제조방법. 출원번호: 10-2019-0176780
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정 은 정
직위
학생취창업부처장 / 학생생활관장 / 조교수
연락처
055) 250-1204
이메일
jeong@cs.ac.kr
전공분야
식품학
학력
이학박사
담당과목
식품학, 식품가공 및 저장학, 현장적용HACCP, 발효식품학
경력
===== 주요경력 =====
▪ 교육인권사회적협동조합 이사
▪ 창원대학교 생활과학연구소 전임연구원
▪ 한국미용학회 정회원
▪ 한국산업융합학회 정회원
▪ 한국식품영양과학회 정회원
▪ 한국식품영양과학회, 한국수산과학회 정회원
===== 봉사활동 =====
▪ 창원시 안전관리자문단 위원
▪ 한국산업인력관리공단 실기시험 관리위원(식품기사)
▪ 창신대학교 사회봉사센터장(창원시 진로체험 프로그램 기획 및 운영)
연구활동
===== 연구실적 =====
Jeong EJ, Cha YJ. 2022. Quality characteristics of beverage adding onion peel extract. KSIC 25:1, 11-19
Park HJ, Jeong EJ. 2021. Study for whitening effect, antioxidant and anti-wrinkle activity of tapioca-unhulled barley dried distiller's grains with Solubles. J Kor Soc Cometol. 27:6, 1447-1452
Jeong EJ. Park HJ, 2020. Analysis of functional activites of distiller’s dried grain as Cosmetic Materials. J. Int Soc Heal Beau. 14:2, 199-203
Cha YJ, Jeong EJ, Yu DU, 2020. Volatile flavor compounds in low salt-fermented Ascidians Halocynthia roretzi made by flavor enhancing. Korean J Fish Aquat Sci 53:3, 273-280.
Jeong EJ, Cha YJ. 2020. Quality characteristics of jelly made with onion peel extracts. Culinary Science & Hospitality Research. 26:4. 186-193.
Jeong HP, Cha JW, Yoon IS. Lee JS, Heu MS, Jeong EJ. Kim JS. 2019. Comparisons of the sensory and physicochemical characterizations of Alaska Pollock Theragra chalcogramma Roe by grade. Korean J Fish Aquat Sci, 152:3. 199-208
Nam KH, Park SY, Kim DY, Kang SI, Kim YK, Jeong EJ, Kim JS. 2019. Nutritional characteristics of the major commercial dried fish in Korea. Korean J Fish Aquat Sci, 52:3. 209-233.
Jeong EJ, Cha YJ. 2018. Processing of onion vinegar beverage containing Omija extract and its antimicrobial and antioxidative activity. The Korean Journal of Food And Nutrition. 31:1. 109-116
===== 저역서 =====
(위생사 대비를 위한) 환경위생학 이론 및 예상문제, 2021, 이레웍스
(Havruta로 배우는) 식품미생물 실험서 : 질문하고 토론하라, 2020, 이레웍스
Chemistry of korean foods and beverages, 2019, American chemical society
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정 은 숙
직위
겸임교수 / 산학협력위원회 식음료위원
학력
관광학 박사
담당과목
한식조리, 양식조리, 기초조리실습, 창의융합적식품설계및창업
경력
▪ 조리교육명장
▪ 김치명인
▪ 창원한국요리학원 원장
▪ 해군작전사령부 교육강사
▪ 한국도로공사 맛평가 컨설팅위원
▪ 한국발효음식협회 부회장
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성 진 아
직위
겸임교수
담당과목
조리원리, 식음료서비스 실무, 식생활과 문화
경력
2015.10.01~2021.04.01 (주)드림팜 연구개발 과장
2018.01.05~ 현재 맛드림요리학원 부원장
연구활동
===== 연구실적 =====
-2021. Food Science
Comparison of ginsenoside contents and antioxidant activity according to the size of ginseng sprout has produced in a plant factory
-2021. Korean J. Food Preserv.
Comprehensive changes of nutritional constituents and antioxidant activities of ginseng sprouts according to the roasting process
===== 특허출원 =====
-베라트르산, 나린제닌, 진세노사이드 Ro 및 프로토파낙시디올이 증진된 새싹삼의 송이버섯균사체 발효조성물 및 그 제조방법. (출원번호: 10-2022-0013794)
-스마트 팜 큐브. (출원번호 10-2019-0179691)
-페디오코쿠스 펜토사세우스 균주를 이용한 항노화 효능이 증진된 발효 새싹삼 추출물의 제조 방법. (출원번호: 10-2018-0037035)
-진세노사이드 함량이 증가된 새싹인삼 추출방법 및 그 추출물을 함유하는 음료 조성물. (출원번호: 10-2018-0101198)
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김 주 연
직위
외래교수
담당과목
영양생리학, 생화학
경력
▪ 동아대학교 식품영양학과 초빙교수
▪ 창원대학교 식품영양학과 외래교수
▪ 창원대학교 생활과학연구소 전임연구원
연구활동
▪ Kim J and Noh SK. Effect of green tea extract on the luminal uptake of dioxin and oleic acid by the intestinal mucosa in a rat model. J Korean Soc Food Sci Nutr. 2021. 50:112-117.
▪ Kim J, Joo SY, Noh SK. Filtered coffee lowers intestinal cholesterol and fat absorption in rats. J Korean Soc Food Sci Nutr. 2020. 49:1400-1406.
▪ Joo SY, Kim J, Noh SK. Effect of aronia extract on the lymphatic absorption of cholesterol and fat in rats. J Korean Soc Food Sci Nutr. 2019. 48:1-7.
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김 미 령
직위
외래교수
담당교과목
식품조리, 육가공
전공분야
한식조리, 양식조리, 식육처리 가공, 푸드스타일링
학력
경상대학교 식품영양학과 박사
담당과목
기초조리실무
경력
2006.10.31~ 현재 으뜸요리학원 원장
2018.06.~2023.1 (주)그린스토어 상담영양사
2014. 02. 03. ~ 2016. 06 청송일식 조리장
2001. 11. 01. ~ 2003. 08. 31. 사보이관광호텔 / 하얏트그랜드호텔 조리부 쉐프
연구활동
섬애약쑥의 이화학적 특성 및 간 보호활성 (경상대학교대학원 박사학위논문) 한국인이 상용하는 해조류음식 중 다량영양성분 분석 (석사학위논문) 돼지고기 비선호 부위를 사용한 구이문화 접합형 돈육 조리제품의 상품화 개발 (경남양돈산업클러스터사업단)
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